17 juni 2018

INLIA – 30 jarig bestaan Charter van Groningen

Geschreven door Arie Boertje

INLIA staat voor: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. We zijn een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen.

De stichting INLIA is in 1988 opgericht als dienstverlenende organisatie voor kerken die het Charter van Groningen ondertekenden. Deze kerkgemeenschappen kozen daarmee partij voor vluchtelingen en asielzoekers in nood.

Stichting INLIA is opgericht:

  • om deze kerken te ondersteunen met onder meer advies en deskundigheidsbevordering,
  • om asielzoekers in nood juridisch of maatschappelijk te ondersteunen, hen te bemiddelen naar medische zorg of hen te helpen om een nieuw toekomstperspectief te realiseren (hier danwel in het eigen land of een derde land waar zij veilig heen kunnen).

We zijn gevestigd in de stad Groningen. Het aanvankelijke kleine bureau is inmiddels uitgegroeid tot vijf stichtingen met diverse activiteiten & projecten en is een kennisinstituut op haar terrein. Samen tellen de stichtingen zo’n 35 beroepskrachten, een tiental stagiaires en meer dan 100 vrijwilligers. De werkzaamheden die wij verrichten vindt u bij Wat doen we. Of lees ons boekje “INLIA werkt“.

Alle INLIA stichtingen zijn onafhankelijk. We bestaan van particuliere giften en bijdragen van kerken. Daarnaast ontvangen INLIA Groningen en INLIA Projecten kostendekkende vergoedingen voor werkzaamheden die zij voor gemeenten verrichten.

30 jarig bestaan Charter van Groningen 22 t/m 24 juni:

Weekend van bezinning, ontmoeting, inspiratie en hoop

Beste deelnemers aan de kaarsenestafette, lieve vrienden en vriendinnen,

In het weekend van 22 tot en met 24 juni herdenkt INLIA het 30 jarig bestaan van het Charter van Groningen. Uw kerk doet mee aan de kaarsenestafette, die we die zondag (24 juni) in Groningen afsluiten met een internationale, oecumenische viering. Daarvoor bent u natuurlijk sowieso uitgenodigd. Maar er zijn het hele weekend tal van bijzondere activiteiten.

Zo is er een expositie door dokter Bartólo (hij opent deze zelf), een rondvaart met een boot uit Lampedusa, een Muur van Hoop, de uitreiking van de onderscheiding De Levende Steen en een terugblik op het historische tentenkamp in 1997 in de bossen bij Dwingeloo. Zaterdag sluiten ook nieuwe kerken zich aan bij ons verbond, in een korte ceremonie. Amnesty, Defence for Children en Unicef leveren eveneens bijdragen. Binnenkort ontvangt u het volledige programma, een verdere greep daaruit vindt u hier onderaan alvast.

Ik nodig iedereen in uw kerkgemeenschap zeer van harte uit om alles met ons mee te beleven!

U kunt zich nu al aanmelden. Dat is niet verplicht, maar wel plezierig. Als u zaterdag gezellig mee wilt eten met lunch of diner bijvoorbeeld, is het handig als we ongeveer weten hoeveel mensen aan willen schuiven. En wilt u graag overnachten (bijvoorbeeld bij een gastgezin), dan proberen we dat te regelen. U kunt zich aanmelden via dit formulier op www.inlia.nl, door te bellen met 050 3138181, te mailen naar info@charter1988.nl of per post op het adres Jacobijnerstraat 5, 9712 HZ Groningen.

Ik zie er naar uit u in het jubileumweekend te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

John W R van Tilborg – Directeur INLIA

Een greep uit de activiteiten:

Vrijdag is het woord eerst aan de jeugd, met een workshop – met politici – over oplossingen voor de toekomst. Jongeren werken tevens mee aan de Muur van Hoop die zaterdag in de Martinikerk komt. Daar reiken we ook de Levende Steen uit, in een ceremonie met verrassende muzikale bijdragen.

Een kleine boot waarmee 282 vluchtelingen de Middellandse Zee overstaken, vaart het hele weekend in de Groninger grachten. Aan boord vertelt een vluchteling over zijn tocht. Pietro Bartólo, de dokter van Lampedusa, opent zaterdag zijn tentoonstelling op een expositieterrein langs het Eemskanaal. Daar staan ook 3 tenten die herinneren aan het tentenkamp in 1997 in de bossen bij Dwingeloo; de eerste ‘bed, bad, brood’-opvang! Dit terrein is tevens de plek voor lunch en diner.

 

Gerelateerd