19 september 2021

Moderne Devotie: terug, maar nooit weggeweest….

Geschreven door Arie Boertje

Persbericht

 

Moderne Devotie: terug, maar nooit weggeweest….

 

(zie ook de aankondiging in de AGENDA)

Lezing door Mink de Vries, o.a. initiator postmoderne Moderne Devotie beweging

Remonstrantse Kerk, Grote Kerkstraat 39

19 oktober, 15.00 uur

Entree gratis

De laatste jaren lijkt de hervormingsbeweging van Geert Groote bezig met een comeback. Overal in het land komen groepen bijeen, op allerlei manieren, geïnspireerd door het gedachtengoed van de Moderne Devotie. Een beweging ontstaan in de Late Middeleeuwen, die zich keerde tegen de misstanden in de Rooms Katholieke Kerk en in de samenleving.

Een beweging met nog steeds een sterke zeggingskracht, zeker op momenten wanneer er grote veranderingen plaatsvinden in de samenleving.

Wat maakt dat Geert Groote, Thomas a Kempis, en Erasmus, vrijdenkers en geworteld in de Moderne Devotie, ons vandaag de dag nog zoveel te zeggen hebben ?

De Moderne Devotie heeft Nederland, maar ook een groot deel van Noord West Europa , sterk beïnvloed in het eind van de 14e eeuw, de 15e eeuw en de 16e eeuw. In alle maatschappelijke sectoren was die invloed zichtbaar.

Ook in Drenthe was die invloed, via de Abdijen in Ruinen, Dickninge, en Assen merkbaar. Vrouwe Swedera van Ruinen- Rechteren heeft zelf, met broeder Johannes Brinkerink, het eerste vrouwenklooster gesticht van de Moderne Devotie in Diepenveen bij Deventer.

Wat biedt ons de Moderne Devotie, nu en voor de toekomst ? Wanneer het gaat om bijvoorbeeld geloven, gemeenschapszin, sociale zorg en cultuur ?

De lezing biedt geen pasklare antwoorden, wel een geweldige ontdekkingstocht door onze eigen geschiedenis met wereldwijde invloed.

Gerelateerd