Overdenking

sunset1000

platform voor remonstrantse spiritualiteit

Ook voor mensen die altijd maar druk zijn, moet het mogelijk zijn om zich af en toe een uurtje te bezinnen; een uurtje voor God. Uiteindelijk is dat ook: een uurtje voor jezelf.

Op de site http://www.uurtjevoorgod.nl/ vind je elke week een nieuwe tekst om mee te nemen in jouw ‘uurtje voor God’. Doe het op je eigen manier: een vast moment in de week, of iedere dag tien minuten; op een vaste plek, in stilte of met gepaste muziek. Gun jezelf een klein uur van bezinning.

Albert Klok

N.B. De redactie heeft besloten geen nieuwe “uurtjes” meer toe te voegen, waardoor helaas reacties op actuele gebeurtenissen zullen  wegvallen. Er blijven echter nog veel lezenswaardige overdenkingen op staan.

TER OVERDENKING

Voorafgaand aan de herdenking op 4 mei mocht ik in onze kerk een dienst leiden voor de Gemeenschap van Kerken in Hoogeveen. Een paar fragmenten uit die dienst, voor wie er niet bij waren, of gewoon om nog eens na te lezen.

Ik neem u even mee, over de grenzen van de tijd, over onze landsgrenzen. Ik neem u mee naar het Poolse stadje Przytyk. Het is 9 maart 1936, als daar een pogrom plaatsvindt. Joodse burgers worden aangevallen en het stadje wordt platgebrand. Veel mensen staan erbij en kijken ernaar, zonder in te grijpen.

Over dit gebeuren schreef Mordechai Gebirtig een lied, in het yiddish, waarin hij juist die omstanders aanspreekt: “Onze stad brandt, broeders, wat staan jullie daar met je handen over elkaar (mit farleygte hent), doe iets!”

S’brent! briderlekh, s’brent! Oy, undzer orem shtetl nebekh brent!
Beyze vintn mit yirgozn Raysn, brekhn un tseblozn
Shtarker nokh di vilde flamn Alts arum shoyn brent!

Un ir shteyt un kukt azoy zikh Mit farleygte hent
Un ir shteyt un kukt azoy zikh- Wi undzer shtetl brent!

S’brent! briderlekh, s’brent! Di hilf iz nor in aykh aleyn gevendt!
Oyb dos shtetl iz aykh tayer Nemt di keylim, lesht dos fayer
Lesht mit ayer eygn blut Bavayzt, az ir dos kent

Shteyt nisht, brider, ot azoy zikh Mit farleygte hent
Shteyt nisht, brider, lesht dos fayer- Undzer shtetl brent!

[Naar aanleiding hiervan vroeg ik mij af] Als Aleppo in brand staat, om maar één stad te noemen, zijn wij het dan, die erbij staan en toekijken “ Mit farleygte hent”?

Als in onze tijd opnieuw vormen van antisemitisme de kop opsteken, telkens weer, telkens ook weer in andere gedaante…

En als andere vormen van vreemdelingenhaat en nationalisme salonfähig worden, of al zijn hier en daar…

Horen wij dan óók die oproep van Mordechai Gebirtig?

Horen wij hoe de wereld in brand staat en waar geroepen wordt om hulp? S’brent briderlech, s’brent!

We kunnen de vrijheid niet voor ons zelf claimen of voor onszelf houden, als we haar niet ook aan anderen gunnen en schenken. De vrijheid om te denken en te spreken, de vrijheid om te zijn wie je bent, Christen of Jood of Moslim, Boeddhist, Hindoeïst, Humanist of atheïst, hetero of homo, bi- of transgender… zo lang je maar in de ander je medemens herkent, een mens, net als jij.

Albert Klok