8 mei 2019: Foto-lezing door Ruud Ugen

Datum 8 mei 2019
Tijd 15:00 - 17:00 uur
Locatie Remonstrantse Kerk Hoogeveen

Woensdag 8 mei 2019, aanvang 15.00 uur, houdt Ruud Ugen een lezing over zijn fotografisch werk.

In de afgelopen jaren heb ik een aantal foto exposities verzorgd, steeds met een religieuze grondtoon.

‘Leftovers’ ging over rommel die mensen in het landschap achterlieten en waar de natuur het geleidelijk weer overneemt. Anders gezegd, de omgang met de schepping.

‘Beelden van G?D’ liet iets zien van hoe of waar ik God ontmoet; in mensen, maar ook in dieren, planten, landschappen. ‘Overlevingskunst’ vertelde het verhaal van mensen, die moeten leven met verlies, gebrek of handicap.

Hoe blijven zij daarin overeind, met of zonder God?

In mijn vrije tijd ben ik lid van fotoclub AFV in Veendam. Daar ontmoette ik Ruud Ugen. Het viel me op, dat hij geregeld foto’s liet zien, met een religieus thema. Totaal anders dan mijn eigen werk, maar duidelijk met eenzelfde interesse. Om die reden vroeg ik Ruud, om een lezing te verzorgen over zijn fotografische werk.

Ruud werkt vanuit een vooraf bedacht thema. Van daaruit bedenkt en construeert hij abstracte beelden. De betekenis is vaak niet direct te zien. Het zijn, zoals Ruud het zelf noemt, ‘Foto’s met een extra laagje’. Dit is ‘niet altijd zichtbaar voor de

aanschouwer, maar duidelijk aanwijsbaar voor de maker. En iedereen wordt uitgenodigd mee te kijken, om dit ook te zien.’

Ruud Ugen (Winschoten 1953) is getrouwd en woont in Meeden. Ruud is als fotograaf verbonden aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Hij heeft meegewerkt aan de publicatie van diverse uitgaven op cultureel en historisch vlak, is actief lid van de fotoclub AFV in Veendam en lid van de PKN-gemeente in Meeden.

Albert Klok

Agenda