Overdenking

sunset1000

 
Uit 'Ons Kerkblad' Jaargang 86, nummer 4
zomer 2024

Een vuist vol rust

Seneca, de Romeinse filosoof, die leefde van ongeveer 4 voor Christus tot 65 na Christus, zei het al:
"Men heeft niet minder vakantie nodig dan bezigheden. Zonder af en toe rust te nemen kan men niet optimaal werken."
Een mens heeft rust nodig. Met de zomer voor de deur en voor velen een vakantie in het verschiet, kun je heel erg verlangen naar rust en ontspanning. Een tijd van loslaten, de zorgen van alledag achter je laten en genieten van het mooie weer en een welverdiende pauze.
Dat is ook heel Bijbels. In de Bijbel wordt meer dan eens benadrukt dat er balans moet zijn in het harde werken en het genieten van rustperioden. De mooiste tekst hierover vind ik in Prediker 4: 6: "Beter één hand vol rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind."
De achtergrond van dit vers moet begrepen worden binnen de bredere context van het boek Prediker.
Prediker, vermoedelijk geschreven door koning Salomo, onderzoekt de betekenis en het doel van het leven vanuit een filosofisch perspectief. Het boek verkent thema's zoals de vergankelijkheid van alles op aarde, de betekenis van arbeid en rijkdom, de rol van genieten en plezier in het leven, en de relatie tussen mens en God.
Prediker 4:6 benadrukt het belang van tevredenheid en rust boven onophoudelijke arbeid en streven naar materiële bezittingen. Het vers zegt dat het hebben van innerlijke rust en tevredenheid met wat men heeft, waardevoller is dan het najagen van materiële rijkdom ten koste van het welzijn van de geest. Het vers waarschuwt tegen de valkuil van voortdurende ontevredenheid en het nooit rust hebben in wat je hebt, wat er voorhanden is.
De passage in Prediker is een uitnodiging om een evenwicht te vinden tussen inspanning en rust, en om de waarde van tevredenheid en innerlijke vrede te erkennen te midden van de uitdagingen van het leven.
Maar hoe vinden we die innerlijke rust? Iedereen kent waarschijnlijk wel, dat je je voorneemt om nu eens even lekker niks te doen, maar dat je toch onrustig bent, toch steeds klusjes doet, naar je telefoon grijpt, en ongedurig wordt. Het is soms moeilijk om echte, innerlijke rust te vinden. Ook in de vakantietijd.
En dan vind ik de woorden van David zo waardevol, in Psalm 62: 2:
“Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust,
van Hem komt mijn redding.”
De ware rust is niet te vinden in de afwezigheid van activiteit, maar in aanwezigheid van de Eeuwige, zegt David.
Oude woorden, maar met een diepe waarheid. Want misschien is die vuist vol rust van Prediker niet de vakantietijd waar je je zo op kunt verheugen, maar een levenshouding, een manier waarop je in het leven kunt staan. Een levenshouding waarin je je rust vindt in de Ene, in alle onrust, drukte en werk die ook de zomer- en vakantietijd met zich meebrengt.
Ik wens u een mooie zomer, met een vuist vol rust!


Ds. Anneke van der Velde