LEZING/CONCERT “DE HEMELSE VIOOL”

LEZING/CONCERT  “DE HEMELSE VIOOL”
Datum 17 september 2019
Tijd 15:00 - 16:30 uur
Locatie Remonstrantse kerk Hoogeveen

Dinsdag, 17 september, 15.00 uur

Op die middag houdt Simon Bakker een lezing over de geheimen van de vioolbouw. Simon is een veelzijdig man. Hij bouwt violen maar ook door hemzelf ontworpen geluids-installaties . Na de pauze speelt hij samen met Joke Venhuizen enkele stukken voor piano en viool.

We laten Simon Bakker aan het woord:

Cremona in vervlogen tijden, het Mekka van de vioolbouw.

Cremona (Italië) van oudsher een kunstzinnige stad met paleizen, prachtige kerken, brede straten en pleinen. Het grootste plein van de stad de Piazzo San Domenico, is dicht in de buurt van wat men het kwartier van de vioolbouwers noemde. Hier stonden de huizen van de beroemde meester vioolbouwers.

Hoewel de industrie en de landbouw in de huidige tijd de belangrijkste middelen van bestaan vormen, kan men in Cremona nog steeds vrij veel vioolbouwers vinden.

De stad ademt nog steeds de sfeer van weleer, de sfeer van kunst en cultuur op velerlei gebied maar met name de vioolbouw.

Liefhebbers wereldwijd worden nog altijd zeer enthousiast bij het horen van klinkende namen zoals Andrea en Nicolo Amati, Antonio Stradivari, Carlo Bergonzi, Andrea Guarneri, Pietro Guarneri en Joseph Guarneri del Gesu, om maar een paar klinkende namen te noemen. Vanzelfsprekend gaat het niet om de namen, als wel om de schitterende instrumenten die zij hebben gebouwd. Een behoorlijk aantal van deze instrumenten wordt nog steeds bespeeld.

Hoe heeft zich de dynastie van Andrea Amati, de Cremonese school, zich zo sterk kunnen ontwikkelen. Welke factoren zijn hier van doorslag-gevende betekenis geweest. Welke ontwikkelingen hebben in de rest van Europa hieraan bijgedragen, zoals in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland bijvoorbeeld. Hoe zit het met de huidige vioolbouw. Kunnen zij wedijveren met de topinstrumenten uit die tijd.

De mogelijkheden om fysische metingen te kunnen verrichten tijdens de bouw, maar ook aan de speelklare instrumenten, overtreffen verre de mogelijkheden die men in de tijd van Stradivari had.

De vraag rijst natuurlijk hoe heeft men dit niveau kunnen bereiken zonder te beschikken over allerlei meetapparatuur. Dit is wel een vraag die ons tot op de dag van vandaag bezig houdt. Welke factoren zijn doorslaggevend om bijvoorbeeld een solo instrument te bouwen dat aan de hoogst denkbare eisen voldoet. We gaan u natuurlijk vertellen hoe vioolbouwers tegenwoordig een viool bouwen en met welk resultaat. We zullen tijdens de presentatie zoveel mogelijk van deze vragen behandelen, maar uiteraard ook uw vragen.

Tenslotte sluiten wij af met een muzikale omlijsting waarin stukken worden gespeeld voor viool en piano van Bach, Brahms, Mendelssohn, Elgar, John Williams en Beethoven.

Agenda