Liederen en Gedichten door Jacob Vermaat

Liederen en Gedichten door Jacob Vermaat
Datum 15 maart 2018
Tijd 19:30 - 21:30 uur
Locatie Remonstrantse kerk, Hoogeveen

Op donderdag, 15 maart 2017 is er een uitvoering door Jacob Vermaat met als onderwerp: “Liederen en Gedichten”.

Concerten als een gedicht

Jacob Vermaats concerten zijn als een ‘gedicht’ met liederen als ‘spiegels van de ziel’.
Muziek, en ook liederen kunnen iets bij ons losmaken, zelfs bij een tekst die niet (meer) de jouwe  zou zijn.
Soms tot je eigen verbazing. Het emotioneert…, maar je vindt er geen woorden bij.
Zo’n lied is dan als een ‘spiegel van je ziel’, maar.. wel een spiegel zonder woorden. Om die woorden te vinden schrijft Jacob Vermaat gedichten. Die helpen hem ‘zijn woorden’ op het spoor te komen.
In zijn concerten zegt hij bij elk lied vooraf een kort fragment uit zo’n gedicht. Bespiegelende woorden; poëziefragmenten. Woorden, voor dat waar geen woorden voor zijn, gevat in een concerten als een gedicht.

Zijn vaste begeleider is de concertpianist Christo Iliev.

Verdere informatie op zijn site: http://www.jacobvermaat.nl

Jacob Vermaat verwoordt het als volgt:

 

Een lied kan iets bij je losmaken, zelfs bij een tekst die niet (meer) de jouwe zou zijn.

Het emotioneert.., maar je vindt er geen woorden bij. Zo’n lied vormt dat als de ware een ‘spiegel’ van je ziel, maar wel een zonder woorden. Om die woorden voor mijzelf te zoeken schrijf ik gedichten. Mijn woorden, voor waar eigenlijk geen woorden zijn.

Soms kom je in gesprek met mensen over wat voor hen nu eigenlijk ten diepste het meest belangrijk is. Vaak kom je dan uit bij ‘heelheid en goedheid’. Of, bij een verlangen, en iets van misschien wel heimwee naar ‘dat alles heel en goed zou zijn’.

Je ‘zielsverlangen’ zou je het kunnen noemen. Maar.., dat voel je dan misschien wel als het meest belangrijke, tegelijkertijd weet je dat je er onmogelijk aan kan voldoen.

Het confronteert je alleen maar met je eigen onmacht en dubbelhartigheid. Wat moet je er dan eigenlijk mee? Gewoon… negeren en proberen een goed mens te zijn..? En toch.., is het niet bijna onvoorstelbaar als er niet iets veel groters zou zijn dan wijzelf? Dat ons de hand boven het hoofd houdt en een thuis is voor je diepste zijn. Dat Goedheid niet uiteindelijk het laatste woord zou hebben? Of.., halen we ons maar wat in het hoofd? Wie denken we eigenlijk wel dat we zijn..? Maar toch.., dat verlangen voelt integer.., alsof er iets in je huist wat je ten diepste bent, maar hebt verloren..; het laat je niet los.

Omdat de veertigdagentijd ons bij dit alles misschien wel het meest bepaalt, staat dat zielsverlangen ook centraal in dit concert. De Russische en Italiaanse liederen op het programma zijn voor mij zielespiegels bij uitstek. Ze hebben mij geholpen in poëzie op zoek te gaan naar eigen woorden. Wat mij in de Rus en de Italiaan zo aanspreekt is de gelaagdheid, en het tegendraadse van hun vaak intens beleefde emoties, die ze dan ook nog eens op hun geheel eigen manier uiten. De Moeder Gods heeft bij beide een belangrijke plaats; zo ook in dit concert. De Russische liederen zijn gebaseerd op gezangen uit de Russisch Orthodoxe Kerk. Voor elk lied zeg ik een fragment uit een van mijn gedichten. Het zou mooi zijn als ze u inspireren eigen woorden te vinden.

Agenda