Preek van de leek – zondag, 25 maart, 15.00 uur

Datum 25 maart 2018
Tijd 15:00 - 16:30 uur
Locatie Remonstrantse kerk, Hoogeveen

Thema: Joods-christelijk? Wat betekent dat?

Voorganger:  Reinier Gosker – voorzitter van de Provinciale Commissie ‘Kerk en Israel’ in Overijssel.

Op zondagmiddag 25 maart om 15 uur is er in de Remonstrantse kerk weer een “Preek van de Leek”.

Vanwege het politieke debat stellen we de vraag naar de betekenis van de term ‘joods-christelijk’. Wat betekent dat? Een joods-christelijke beschaving of samenleving heeft nooit bestaan. Dat is waar! Maar er bestaat wel een joods-christelijke traditie. Ondanks het feit dat die traditie aan christelijke zijde mank gaat aan antisemitisme en anti-judaïsme, heeft zij een keerzijde die tot uitdrukking komt in de joods-christelijke dialoog van na WO-II. In deze dialoog doen christenen en joden nieuwe ervaringen met elkaar op. Door in respect op zoek te gaan naar de waarheid van de ander, ontmoet je elkaar. Bovendien maak je kennis met de rijke en waardevolle religieuze en culturele traditie van de ander, die je voordien niet kende. Dat is winst voor beiden. Ook stellen we de vraag naar de specifieke bijdrage van de joods-christelijke dialoog aan het bouwen van interreligieuze relaties wereldwijd.

Tijdens de “Preek van de leek” zal Reinier Gosker hardop nadenken over dit thema. Joke Venhuizen (piano) en Corrie Veldboom (voordracht) brengen in een “Spel van toon en taal” enkele uit het Hebreeuws vertaalde gedichten ten gehore. Vorig jaar trad dit trio op tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Al waren onze monden vol van zang’, bestaande uit twaalf meditatieve fotocomposities waarin een gedicht is geplaatst. Deze tentoonstelling is in de maand maart te zien in de Remonstrantse kerk en kan dus ook tijdens de bijeenkomst van 25 maart worden bekeken.

 

Reinier Gosker is emeritus-predikant van de Protestantse Kerk in Nederland en voorzitter van de Provinciale Kerk & Israël Commissie in Overijssel.

Agenda