Theatervoorstelling “Bovenkamer”

Theatervoorstelling “Bovenkamer”
Datum 5 oktober 2016
Tijd 19:30 - 22:00 uur
Locatie Hoogeveen

Op 5 oktober wordt in de Remonstrantse kerk door Thomas Borggrefe een theatervoorstelling gegeven over dementie.

* aanmelden is niet nodig
* de toegang is vrij
* na afloop wordt een gift gevraagd om (een beetje) uit de kosten te komen.

Bovenkamer belicht de belevingswereld van een man met dementie. De Affiche-BOVENKAMER-1voorstelling laat niet alleen de binnenwereld van de man zien, maar ook de betekenis van muziek in het proces van dementie.

Dirigent

De hoofdpersoon In ‘Bovenkamer’ is heer Meyer ooit dirigent en in zijn beleving nog steeds dirigent, ook nu hij Alzheimer heeft.

Borggrefe: ,,De hersenen raken beschadigd, maar de mens Meyer blijft. Geest, gevoel, ziel blijven in tact. Zijn woorden en gevoelswereld hebben nog altijd met muziek te maken. De muziek houdt alles bij elkaar.”

Zijn keuze voor een dirigent is doelbewust. “Muziek speelt bij veel mensen met dementie een belangrijke rol in hun belevings- en herinneringswereld. Vaak komen bijvoorbeeld kinderliedjes weer boven. Muziek biedt herkenning, troost, raakt en beweegt hen. Als dirigent had Meyer een heel orkest onder controle. Die controle wil hij ook nu behouden. Hij blijft wie hij was. Maar de gevoelsregie neemt het over van de intellectuele regie. Je kunt hiervan toeschouwer blijven en buiten blijven staan, of proberen je te verbinden en door anders te communiceren, meer gevoelsmatig bijvoorbeeld, die andere wereld binnen te komen.”

In gesprek met het publiek

Na afloop van de voorstelling gaat de acteur in gesprek met het publiek. Borggrefe beantwoordt vragen en stelt vragen. “De een wil weten wanneer iemand beter af is in een zorgcentrum, een ander in hoeverre je in iemands realiteit moet meegaan. Kan allemaal.” Informatie wordt afgewisseld met humoristisch en ontroerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Dit interactieve deel is een bijzondere verdieping van de voorstelling.

Een man met dementie
Is stil
Voert gesprekken.
Muziek
Stilte
Lacht
Een arts legt uit
De zoon zorgt
Ze lachen
Muziek
De zuster komt
Vertrouwde geluiden
Muziek
Hij houdt zijn hand vast
Het wordt stiller
Lacht
Luistert
Kon ik maar in het kastje daarboven kijken

Agenda